Pääkirjoitus

Uusia avauksia

Pian päättyvään vuoteen on mahtunut uusia avauksia monilla eri tahoilla. Allekirjoitimme heti alkuvuodesta RUAGin kanssa teollisen yhteistyösopimuksen koskien Suomen ja Sveitsin F/A-18 Hornetien elinkaaren tukipalveluita.

Heikki Allonen 04

Tämän jälkeen teimme Kazakstanin siviili-ilmailuakatemian kanssa sopimuksen ammattilentäjäkoulutuksesta. Lisäksi allekirjoitimme monella tavalla merkittävän sopimuksen Ruotsin HKP16 Black Hawk -helikopterien huollosta. Kesällä ostimme Ruotsin Linköpingissä toimivan Malmskogen Aerocenter AB:n liiketoiminnan.
Eurosatory-messuilla esittelimme uuden Patria Nemo -kranaatinheitinjärjestelmän koulutussimulaattorin ja Millogin kehittämän LISA-lämpökameran. Aloitimme myös kaksivuotisen puheenjohtajakauden Euroopan ilmailu- ja puolustusteollisuusjärjestö ASD:n alaisessa teollisuusryhmässä ELDIGissä (European Land Defence Industry Group). Alkusyksystä esittelimme uutta tietovuojärjestelmää MILCOM 2014 -näyttelyssä Baltimoressa, Yhdysvalloissa.

Kannaltamme vuoden varmasti merkittävin tapahtuma on tytäryhtiömme Millogin ja Suomen puolustusvoimien sopimus strategisen kumppanuuden syventämisestä. Millogin rooli kunnossapidon suunnittelussa ja toteutuksessa vahvistuu entisestään, kun Puolustusvoimien logistiikkalaitos aloittaa toimintansa vuoden 2015 alusta. Tällöin yhtiöön siirtyy Puolustusvoimista noin 330 henkilöä, minkä jälkeen Millog työllistää jo yli tuhat henkilöä. Maamme puolustusbudjetissa on tätä tarkoitusta varten 581 miljoonan euron tilausvaltuus kuudelle seuraavalle vuodelle. Oricopa on puolestaan solminut merkittävän kaupan Kongsberg Defence & Aerospace AS:n kanssa NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän kommunikaatio- ja johtamisjärjestelmän laitteiden toimittamisesta.

Uudet avaukset ovat elinehto, jolla turvaamme tulevaisuuden kilpailukykymme sekä säilytämme ja ylläpidämme strategisesti tärkeitä toimintoja ja osaamista varsinkin, kun eräillä traditionaalisilla toiminta-alueillamme hankkeet tuntuvat jatkuvasti siirtyvän tulevaisuuteen. Maailman ja toimintaympäristön muuttuessa on tärkeää tarkastella jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja liiketoiminnoissa sekä olla joustavasti ja valppaana mukana kiristyneessä kilpailussa.

Maailma ympärillämme ja sen ennustettavuus on muuttunut nopeasti viime kuukausina, mikä tuonee mukanaan myös uusia avauksia ja mahdollisuuksia. Tilanteet vaihtuvat nykyään lähes päivittäin, joten tilanne voi olla taas aivan toisenlainen kun tämä artikkeli julkaistaan.

Seuraavan kerran esittelemme uusia avauksia helmikuun puolivälin IDEX-tapahtumassa Abu Dhabissa, jossa Patria esiintyy ensi kerran kansainvälisesti yhdessä vientimarkkinoille tähyävän Millogin kanssa.

 

Heikki Allonen
toimitusjohtaja

 

Artikkeli on julkaistu Patria-lehdessä joulukuussa 2014.