Tämän päivän sotilaallisissa uhkaskenaarioissa korostuu varautuminen teknisesti kyvykkääseen vastustajaan. Tällaisissa skenaarioissa korostuu esimerkiksi lennokkien ja häiveteknologian käyttö, mikä edellyttää uudentyyppisiä menetelmiä ilmatilan valvontaan. Kyvykkäällä toimijalla on myös kehittyneitä järjestelmiä, kuten ohjelmoitavia tutkajärjestelmiä, jotka voivat vaihtaa toimintaparametreja helposti. Varautuminen tällaista uhkaa vastaan edellyttää uusia elektronisen tiedustelun (ELINT) työkaluja, joilla voidaan tehdä tehokasta ja nopeaa analyysiä uusista tutkajärjestelmistä ja päivittää niiden tiedot tietokantoihin.
Vastatakseen asiakkaidensa tarpeisiin Patria lanseerasi kesällä 2018 kolmesta passiivisesta radiotaajuisesta sensorista koostuvan tuoteperheen. Tuoteperheeseen kuuluvat tutkasignaalien tiedusteluun ja valvontaan (ELINT/ESM) käytettävät ARIS ja ARIS-E sekä ilmavalvontaan käytettävä passiivinen tutka, MUSCL.
Jatkuvaa kehitystyötä passiivisensorien parissa on jatkettu ja tuoteperhe saakin täydennystä, sillä operatiivisessa käytössä koetellun ARIS-järjestelmän tarjoama erinomainen ELINT-suorituskyky on paketoitu entistä monikäyttöisempään ja pienempään laitteistoon. Patria voi nyt toimittaa maailman parasta ELINT-suorituskykyä eri laajuisina ratkaisuna, aina yksittäisestä ELINT-analyysityöasemasta integroituun ”avaimet käteen” toimitettavaan kokonaisratkaisuun asti.
Niin kutsuttu Server based ARIS lanseerataan marraskuun lopussa USA:ssa Washington DC:ssä AOC Annual Convention & Exhibition -messuilla, joka on yksi signaalitiedustelun ja elektronisen sodankäynnin merkittävimmistä erikoismessuista.
Server based ARIS tarjoaa ELINT-operaattorille kaikki ARIS:n kehutut ja suorituskykyiset toiminnallisuudet tutkasignaalien etsimiseen, tallentamiseen ja analyysiin entistä pienemmässä koossa. Server based ARIS hyödyntää digitaalista standardinmukaista signaalia muista vastaanotinjärjestelmistä, joten se ei sisällä analogista RF-elektroniikkaa. Digitaalinen standardin mukainen signaali ja pieni koko tekevät Server based ARIS:sta optimaalisen ratkaisun esimerkiksi laivoihin ja lentokoneisiin, joissa on tilarajoitteita, mutta tarve erittäin suorituskykyiselle muihin järjestelmiin liitettävälle ELINT-järjestelmälle. Järjestelmässä käytetyt avoimet rajapinnat mahdollistavat myös helpomman kumppanoitumisen muiden järjestelmätoimittajien kanssa.