Case

Norjan NH90-helikopterihuolto sai lentävän lähdön

Patria sai viime keväänä sopimuksen Norjan ilmavoimien NH90-helikoptereiden raskaiden huoltojen ja korjausten tekemisestä. Hyvien käytäntöjen avulla sekä Suomen ja Ruotsin NH90-helikoptereiden elinkaaritukiosaamisen menestysreseptillä Norjan toiminnot pistettiin vauhtiin nopeammin kuin kukaan osasi odottaa.

Pohjois-Norjan Bardufoss sijaitsee 500 kilometrin päässä Rovaniemeltä ja 130 kilometriä Tromsøstä. Bardufoss on Norjan puolustusvoimien helikopterien päätukikohta.

 

Patrian Helikopteriyksikkö Norjan Bardufossissa on toiminut vuodesta 2011, jolloin Patria osti lentokonehuoltoon erikoistuneen yhtiön NAC Maintenance AS:n. Patrian tavoitteena on alusta asti ollut pyrkiä merkittävään rooliin Norjan NH90-helikoptereiden ylläpidon kumppanina.
Norjan puolustusvoimien helikopterien päätukikohta on nimenomaan Bardufoss, ja Patria huoltotoiminta on toistaiseksi sijoittunut kahteen Norjan puolustusvoimilta vuokrattuun halliin.

Tällä hetkellä työntekijöitä on kolmisenkymmentä. Lähietäisyydellä on siis toimittu jo kuuden vuoden ajan, ja yhteistyösopimuksen syntyminen olikin pitkäjänteisen työn tulosta.
– Koneiden elinkaari on useita kymmeniä vuosia. Olemme tulleet Bardufossiin jäädäksemme ja tavoitteenamme on niin ikään sitoutunut yhteistyö Norjan puolustusvoimien kanssa, toteaa Patrian International Support Partnerships -liiketoiminnan johtaja Jukka Holkeri.

Kokemus apuna toiminnan käynnistämisessä

Sopimuksen hyväksynnän jälkeen tositoimiin saatiin vauhdikas, lentävä lähtö. Tekninen johtaja Jari Lappalainen siirtyi Suomesta johtamaan Norjan NH90-huollon aloittamista Bardufossissa. Hän toi mukanaan hyvät käytännöt ja johdatti työt käyntiin kolmessa viikossa.

– Alkuunlähtö on sujunut ongelmitta. Käynnistykseen oli varattu 60 päivää, mutta tarvitsimme ajasta vain kolmasosan. Oikeastaan vain ympäristö muuttui. Työ sinänsä ja järjestelmät ovat Patriassa testattuja ja hyviksi havaittuja. Henkilöstö on osaavaa, ja Patrialla on yhtiönä paljon laaja-alaista kokemusta NH90-helikopterityypistä, Lappalainen sanoo.

Hänen mielestään toimintakulttuuri Norjassa ja Suomessa on hyvin samanlaista. Kommunikointi on helppoa, ja työn korkeasta laadusta ollaan molemmissa maissa samaa mieltä.

– Norjan puolustusvoimien vaatimukset verrattuna Suomen vastaaviin ovat hyvin samanlaisia. Päätavoitteena on saavuttaa mahdollisimman paljon kustannustehokkaita lentotunteja koptereille ja painaa lentotunnin hintaa alemmas, Lappalainen jatkaa.

Teknisen johtajan työ on Lappalaisen vahvaa ydinosaamisaluetta. Siksi suuret odotukset ovatkin tulevassa, kun hän pääsee miettimään täysin uuden lentokonehallin mukanaan tuomia mahdollisuuksia.

Oman konehallin rakentaminen alkaa

Patria Helicoptersin Norjan maajohtaja Dan Kjetil Nordheim ja tekninen johtaja Jari Lappalainen miettivät tulevaa isoa hanketta, uuden lentokonehallin rakennustyötä.

Patrian Norjan maajohtaja Dan Kjetil Nordheim tarkasteleekin parhaillaan uuden 4 000 m2 :n lentokonehallin piirustuksia. Hallin sosiaalitilat ja ruokala on suunniteltu noin sadalle henkilölle. Uusi rakennus on tarkoitus sijoittaa kiitorata-alueen viereen, ja sen valmistumisajankohta on vuonna 2019.

Nordheim on paikallinen bardufosslainen ja hankkinut aikoinaan ensimmäisen mekaanikkokokemuksensakin täällä, lentokentän konehalleilla. Myöhemmin työuralla on ollut useita kansainvälisiä tehtäviä. Patrian vahva osaaminen NH90-helikopterien huolto- ja ylläpitotoiminnasta edesauttoi tarjouskilpailun voittamisessa.Patriaan hänet houkuteltiin Kongsbergilta, joka on Patrian toinen omistaja. Omassa työssään Nordheim kokee saavansa tukea yritysrakenteesta, jossa yhdistyvät norjalainen ja suomalainen osaaminen puolustusvoimien tukipalvelujen tuottajana.

– Helikopterihuollon tarjousprosessi kuului työtehtäviini, ja sain siihen vahvaa tukea Suomen ja Ruotsin yksiköiltä. Tarjouskilpailuun osallistui kuusi muuta norjalaista ja kansainvälistä yritystä. Patrian valttina oli NH90-koptereista hankittu kova osaaminen. Teimme huolelliset valmistelut ja onnistuimme sataprosenttisesti. Jos emme olisi voittaneet kilpailua, olisi työni jatkaminen täällä ollut hyvin vaikeaa, Nordheim painottaa.


Patrian vahva osaaminen NH90-helikopterien huolto- ja ylläpitotoiminnasta edesauttoi tarjouskilpailun voittamisessa.

Kohti vahvaa kasvua

Puoli vuotta sopimuksen kirjoittamisen jälkeen huolto- ja ylläpitotoiminta on täydessä vauhdissa: Konehalleissa 24 mekaanikkoa työskentelee kolmen helikopterin huoltotöissä. Tulevaisuudessa Patria odottaa kuitenkin erittäin vahvaa kasvua niin huollettavien koneiden määrään, henkilöstömäärään kuin ylläpidon kokonaismääräänkin. Tämä on osa kokonaissuunnitelmaa, jolla Patria hakee isompaa jalansijaa helikopterien ylläpitomarkkinalta.

Vuoden 2016 tunnuslukuihin verrattuna suunnitelmissa on ollut viisinkertaistaa sekä liikevaihto että työntekijöiden määrä seuraavan viisivuotiskauden aikana. Vauhti on kuitenkin ollut jo nyt ennakoitua nopeampi, ja maali saattaa olla huomattavastikin lähempänä, jopa vuoden päässä. Nordheimin mukaan kaikki on mahdollista, kunnes toisin todistetaan.

Tällä hetkellä huoltotarve lentotuntia kohden on ollut ennakoitua enemmän. Kun kaikki neljätoista NH90-helikopteria ovat käytössä arvion mukaan vuonna 2020, kasvaa myös sopimuksen tuottama euromäärä.

Lyhyt sopimus – pitkän aikavälin strategia

Vuodesta 2011 Bardufossissa toimineen Patrian tavoitteena on alusta asti ollut pyrkiä merkittävään rooliin Norjan NH90-helikoptereiden ylläpidon kumppanina.

– Näköpiirissä on, että Norjan talouskasvu tuo yrityksiä ja erityisesti öljyalan toimijoita yhä pohjoisemmaksi. Barentsinmeren alueella tapahtuvien helikopterilentojen määrä kasvaa tämän myötä merkittävästi, ja Patrian Bardufossin yksikön sijainti suosii meitä tässä tilanteessa, jatkaa Nordheim.

Patria on valmis lähtemään mukaan myös Norjan pelastushelikopterien ylläpitotoimintaan. Tämä puolestaan voi tuoda etua puolustusvoimien kanssa tehtävään yhteistyöhön, kun puolustusvoimat ottaa koptereitaan vaiheittain käyttöön.

– Patria toimii liiketaloudellisesti vakaalla pohjalla ja olemme sitoutuneet Norjaan tosissaan, Dan Nordheim sanoo.

Vierellä Lappalainen miettii uutta hallirakennusta, josta syntyy hyvä työympäristö ammattilaisille ja huoltotilakokonaisuus koneille. Hän muutti Norjaan koko perheen voimin. Nyt koko porukka odottaa talvea ja lumisia laskettelurinteitä.

 

Konehalleissa mekaanikot työskentelevät kolmen helikopterin huoltotöissä. Tulevaisuudessa Patria odottaa vahvaa kasvua huollettavien koneiden määrään, henkilöstömäärään sekä ylläpidon kokonaismäärään.