Vastuullisuus

Myrsky-animaatioelokuva kehittää nuorten taitoja

Vantaan kaupungin Viestintä- ja vuorovaikutuspajalla tehdään kymmenien nuorten voimin animaatioelokuvaa, joka kertoo hävittäjälentokone Myrskyn synnystä sodan aikana. Hanke on osa Myrskyn kunnostusprojektia, jonka päätukija on Patria. Työpajaan osallistuu työttömiä nuoria, jotka ovat pääosin vailla ammatillista koulutusta.

Myrsky-animaatiota työn alla Vantaan viestintä- ja vuorovaikutuspajalla – Animaatioelokuvamme kertoo Myrskyn suunnittelusta ja rakentamisesta sodan aikana, ja elokuvaa on tehty viime syksystä alkaen. Elokuva on faktapohjainen fiktio, työpajaohjaaja Soili Pentikäinen kuvailee.

Työpajan on tarkoitus olla lyhyt, puolen vuoden jakso nuoren elämässä. Pajassa häntä ohjataan suunnittelemaan opintojaan ja annetaan monenlaisia työelämätaitoja.

– Monet nuorista hakevat media- ja pelialan opiskelijoiksi työpajan jälkeen. Animaatioelokuvan tekeminen antaa hyvän pohjan pelien suunnitteluun, koska molemmissa pitää luoda kokonainen maailma ja kertoa tarina. Teemme myös yhteishakuja, käymme kouluvierailuilla ja tutustumme työpaikkoihin, Soili Pentikäinen kertoo.

Ryhmätyötä taitojen mukaan

Soili paljastaa, että 20-vuotias pajalainen Vili Virtanen on erinomainen animoija. Hänellä on silmää sille, miltä nuken liikkeet ja eleet näyttävät, kun niistä otetut kuvat esitetään elokuvana.

– Elokuvan kuvaukset alkoivat samaan aikaan, kun tulin työpajaan mukaan joulukuussa. Nukkeja ja lavasteita oli tehty jo sitä ennen. Kuvausten lisäksi olemme viime aikoina tehneet elokuvan ääniä ja mainosjulisteita. Meillä on olemassa elokuvan käsikirjoitus, mutta sitä muokataan matkan varrella yhteisten ideoiden pohjalta. Tässä oppii samalla ryhmätyötaitoja, Vili Virtanen kertoo.

Monia kiinnostaa erityisesti äänien tekeminen elokuvaan.

– On mielenkiintoista, miten eri ääniä saadaan aikaan. Aina realistinen ääni ei toimi elokuvassa. Kun on ollut mukana tekemässä animaatiota, sitä katsoo ja kuuntelee ihan eri tavalla. Haluaisin opiskella media-alaa, ja tulin pajalle, kun muutakaan vaihtoehtoa ei oikein ollut, 24-vuotias Janne Valtonen kertoo.

Animointi tapahtuu Lasten ja nuorten kulttuuritalo Vernissassa taideohjaaja Tuomas Heimalan ohjauksella. Siellä on työkokeilussa kaksi vanhaa pajalaista, joista toinen on 25-vuotias Anton Lampi. Hänkin on kiinnostunut äänityöskentelystä.

Nyt mukana olevien nuorten jälkeen seuraavat pajalaiset pääsevät jatkamaan elokuvaa. Arviolta noin kuusi minuuttia pitkää animaatiota tullaan esittämään Myrsky-näyttelyssä Suomen Ilmailumuseossa ja erilaisilla elokuvafestivaaleilla.

Myrsky-animaation juliste

Myrsky-animaation juliste