Uutiset

Kotimaisen Myrsky-hävittäjälentokoneen entisöinti etenee

Nuoret teknisen alan oppilaitoksista ja työpajoista ovat aktiivisesti mukana VL Myrsky -hävittäjälentokoneen entisöintiprojektissa. Ensimmäisiin työn tuloksiin voi tutustua Suomen Ilmailumuseon näyttelyssä.

Vantaan ammattiopisto Varian opettaja, opiskelijat ja Matti Patteri Ilmailumuseoyhdistyksestä kokoavat jigipöytää.

Vantaan ammattiopisto Varian opettaja, opiskelijat ja Matti Patteri Ilmailumuseoyhdistyksestä kokoavat jigipöytää.

Historiallisen kotimaisen hävittäjälentokoneen VL Myrskyn entisöinti etenee suunnitelmallisesti. Myrskyn entisöinnissä hyödynnetään koneen vanhoja osia ja puuttuvien osien tilalle rakennetaan uusia. Tähän mennessä koneen teräksinen runkokehikko on hiekkapuhallettu ja pohjamaalattu. Koneen puisen siiven rakentaminen on käynnissä.

Myrskyn osia on nähtävillä Vantaalla Suomen Ilmailumuseon Hylyistä Helmiksi -näyttelyssä, joka on avoinna 22. maaliskuuta saakka. Projektista vastaavat Ilmailumuseoyhdistys ry, Keski-Suomen Ilmailumuseo ja Suomen Ilmailumuseo. Patria on projektin päätukija. Taloudellisen tuen ohella yhtiö on mukana projektissa myös tuotannollisesti esimerkiksi osien teettämisessä.

Tärkeässä roolissa projektissa ovat työpajojen ja ammattiopistojen nuoret. Ammattiopisto Varian opiskelijat Vantaalla ovat valmistaneet siiven rakentamiseen tarvittavia osia. Jyväskylän ammattiopistossa nuoret ovat luetteloineet ja järjestäneet koneen piirustuksia. Vantaan kaupungin nuorten työpajoihin kuuluva Viestintä- ja vuorovaikutuspaja on valmistellut kolmiosaisen Myrsky-aiheisen animaatioelokuvan tekoa.

”Patrian kanssa tehty tukisopimus tuo vahvemmin nuorisopajat ja nuorten syrjäytymisen estämisen mukaan projektiin. Vuonna 2014 yhteistyö nuorten kanssa päästiin aloittamaan, ja vuosi 2015 tulee tuomaan nuoret entistä tiiviimmin mukaan projektiin. Suurin ponnistus heillä tulee vuosina 2015-2017 olemaan siipien eri osien valmistamisessa sekä rungon verhoilun puu- ja metalliosien ja kokonaisuuksien valmistamisessa. Myös viestinnässä nuorilla on merkittävä osuus alkavana vuonna. Yhteistyön odotetaan olevan molemmille osapuolille innostavaa”, sanoo projektijohtaja Janne Salonen Ilmailumuseoyhdistyksestä.

Suomalaista ilmailuhistoriaa

VL Myrsky on historiallisesti merkittävin suomalainen, ainoa sarjatuotantoon päässyt hävittäjälentokone. Sitä valmistettiin 51 kappaletta, mutta yhtään yksilöä ei ole säilynyt kokonaisena. Vuonna 2014 Patria lähti mukaan Ilmailumuseoyhdistys ry:n Keski-Suomen Ilmailumuseon ja Suomen Ilmailumuseon hankkeeseen Myrskyn entisöimiseksi.
Patrian edeltäjä Valtion Lentokonetehdas on aikanaan vastannut koneen suunnittelusta, kehitystyöstä ja tuotannosta. Myrskyn entisöinnin arvioidaan kestävän kuusi vuotta, ja näyttelykunnossa Myrsky on syksyllä 2019.

”Patria haluaa mahdollistaa tämän historiallisesti merkittävän koneen entisöinnin ja olla mukana projektissa pääyhteistyökumppanina tukemassa sitä taloudellisesti ja materiaalihankintojen osalta sekä valmistamalla tai valmistuttamalla itse osia projektin käyttöön. Lisäksi meille on tärkeää se, että projektissa hyödynnetään nuorten työpajoja ja sitä kautta tuetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä, mikä on ollut jo vuosia Patrian tukikohteena”, toteaa yrityssuunnittelu- ja markkinointijohtaja Jukka Holkeri Patriasta.