– Ampumahiihdossa huippuyksilöiden erot löytyvät tyypillisimmillään fyysiseltä puolelta. Sen vuoksi teemme aika raakojakin fyysisiä harjoitteita, niin suksilla kuin juosten. Mitä kokeneempi urheilija, sitä enemmän harjoitteet ovat kilpailunomaisia, avaa ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen harjoittelumetodeja.

Urheiluhuipulle ja yrityselämän huipulle pyrkimisessä on paljon yhteistä. Ei ehkä raakaa fysiikkaa, mutta maksimaalista suunnitelmallisuutta ja päämäärätietoutta.

– Huipputekijät tyypillisesti hakevat päämäärätietoisesti ja kunnianhimoisesti omaa maksimisuoritustaan. He analysoivat omaa tekemistään ja kilpailukenttää, heikkouksia ja vahvuuksia.  Minkä tahansa alan huipputekijä poimii tekemisestään kehitettäviä asioita tullakseen paremmaksi ja osaa myös käyttää vahvuuksiaan menestyksen saavuttamiseksi, jatkaa Kähkönen.

Työpaikalla, kiireen keskellä kaikille on hyötyä suunnitelmallisuudesta. Oman arjen ”harjoitusohjelma” voi tuoda vauhtia rutiineihin ja edistää aikaansaamista.

– Niin arjen kuin oman työnsä tehokkuutta voi helposti parantaa priorisoimalla asioita – kaikkea ei ole pakko tehdä samalla kertaa tai samana päivänä, vaikka usein siltä tuntuukin, sanoo Kähkönen yhdistelemällä treenin ja työelämän näkökulmia.

Hyvä tulos tuo suurimman motivaation

Ampumahiihtäjät Tero Seppälä, Kaisa Mäkäräinen ja Mari Eder harjoittelivat Kontiolahden maastossa alkusyksyllä 2019.

Minkä tahansa lajin huipulla kilpaileminen vaatii kovaa työtä ja kestävyyttä. Tällöin on tärkeää, että urheilijan oma motivaatio on kunnossa. Maajoukkueessa motivaatiota harvemmin tarvitsee erikseen hakea. Tätä komppaavat itse urheilijatkin.

– Huippu-urheilijan motivaatio on sisäsyntyistä ja herää jokaisella hieman eri tavalla ja eri asioista, kertoo ampumahiihtäjä Mari Eder.

– Se että harjoittelu ja kilpaileminen tuottaisivat hyvää tulosta, on suurin motivaatio siihen, että lähtee lenkille säässä kuin säässä, komppaa ampumahiihtomaajoukkueen kenties suurin tähti Kaisa Mäkäräinen.

Myös miesten ampumahiihdon lupaus Tero Seppälä on samoilla linjoilla.

– Se motivoi, kun huomaa päivittäisen harjoittelun tulokset kisoissa. Vauhti paranee ja osumat lisääntyvät.

Ampumahiihto on myös välineurheilua ja välineistä tärkein lienee ampuma-ase. Kestävinkään hiihtäjä ei pärjää lajissa, jos osumatarkkuus on hukassa. Ampumahiihdon herkkyys kiteytyy jokaisessa osumayrityksessä.

– Oman aseen piippuun on löydettävä sopiva patruuna jokaisena vuodenaikana. Sen tulee toimia sekä nollakelissä, että myös tosi kylmissä olosuhteissa, valaisee Mäkäräinen.

– Joka vuosi aseeseen tehdään muutoksia. Esimerkiksi lukot on viritelty viimeisen päälle kuntoon, ettei talven pakkaskeleissä tule lataushäiriöitä tai muuta yllättävää, Seppälä lisää.

Ammattiurheilijan arki on säännöllistä ja säntillistä. Muuten kovasta rasituksesta ei palaudu eikä seuraava suoritus osu kohdalleen. Unen merkitys korostuu monissa puheissa.

– Jos päättää valvoa aamuneljään, niin silloin on aika huonossa hapessa lähtemään seuraavan aamun, kello kahdeksan harjoitukseen. Silloin harjoituksesta ei saa tarvittavaa hyötyä, Mäkäräinen summaa.

Patria on tukenut maajoukkuetta jo usean kauden ajan ja jatkaa yhteistyötään Suomen Ampumahiihtoliiton kanssa kausilla 2019-20 ja 2020-21. Sopimuksen myötä Patria on yksi Ampumahiihtoliiton miesten ja naisten maajoukkueiden pääyhteistyökumppaneista.

 


Katso video ampumahiihtomaajoukkueen harjoituksista